2012. november 13., kedd

Breaking Dawn Part 2 avagy, Hasadó Hajnalok második rész


23.05-kor értem haza a premier előtti sajtóvetítésről, amin mint pórnép vettem részt, ezt, a sorban mögöttünk várakozó mondta. Csak azt tudnám, hogy ő mit keresett akkor ott… Mindegy is, kezdjük az elején, egészen a könyvnél. Nem találtok róla véleményt itt a blogon, nyitás előtt olvastam még a könyvet, és igazából nem tetszett. Nem szerettem, hogy annyira úszott a rózsaszín ködben, ahogy még semmi soha. Ez volt vele a fő problémám, ezzel persze sok minden járt, azt már mindenki aki olvasta, oda tudja képzelni.

A film. Hát. Uh. Oké, tudom ez nem sok. Könyvmolyképző netes játékán nyertem két jegyet, és nagyon rajongó barátnőmet vittem magammal, aki rettenetesen fel volt pörögve, és össze-vissza pattogott végig, én meg már 6 óta talpon voltam, és leginkább csak az ágyikóm járt az eszemben. De persze alvásról szó sem lehetett, beültünk, remek helyünk volt (mellettem Európa legjobb női fotósa ült, mint kiderült. Valójában nagyon érdekelne ki is volt ő, biztos tényleg nagyon jó, ha így harangozta be a barátnője! Sajnos csak annyit tudok róla, hogy Kingának hívják… de ha valaki többet írjon kommentet vagy mailt!). Tehát, ülünk, reklám nélkül indult a film (milyen szokatlan) és Petra teljes beleéléssel nevet a villogó piros majd fehér képeken. Nem tudom az miért szórakoztatott ennyire, meg azt sem miért ez volt a nyitás, de mindegy is. 

A film egyszerűen hihetetlen volt! Én sosem mondok ilyet, és ez a kivétel most a szabályerősítő fajta lesz, de: Jobb, mint a könyv! Komolyan. Végig pörög, kihagyja a fölösleges, időhúzó, esetleg unalmas részeket, egyszerűen sodor magával és csak ott eszmélek fel, hogy nevetek a vicceken, amiket tudtam előre, és azon gondolkodom, hogy mi van?

Mert bizony, ez egy borzoló, váratlan, rajongókat kiakasztó film. Első ránézésre mindenképp. És én pont ezért veregetném hátba most jó erősen rendező urat. Sz első filmmel bebizonyította, hogy kell a világ egyik legvontatottabb, és mondjuk ki elég unalmas filmet gyártani, három értékelhető jelenet köré. Ezzel pedig azt, hogy tud ő brillírozni, ha a forgatókönyvben nem csak ez áll: „Esküvő; Nászút; Terhesség- Szülés; De csöpögjön Bill, hallod! És tettesd légy oly szíves, hogy történik is valami!”

Én tényleg egyből nagyon szerettem, barátnőm meg majdnem sírt mellettem. Hát igen a különbségek. De ami mindenképp igaza a filmre, hogy remekül használja az alapanyagát, tudja, mit lehet megvágni, rövidíteni, kihagyni, hogy a rajongók ne szervezzenek tüntetést, de úgy érzem jó sok el fog indulni. 

És akkor jöjjön ami nem tetszett. A már említett nyitást leszámítva -oké valahogy el kell kezdeni, de ez a villogás, meg természethablaty a biológiaódás sejtekkel…- az ír klán teljes elhanyagolása nagyon zavart, azok a nézők, akik nem olvasták a könyvet, még a nevüket is csak a végén lefutó bemutatásból tudták meg! Kár. A többiek bemutatásával is nagyon rohantak, de azért mégis ott voltak, ha csak egy kicsit is. ( Benjamin <3) Valamint, Nessie. Borzalmasan festett szegény néha! Én sejtem, hogy nem egyszerű meganimálni valami gyereket, de nagyon bénán nézett ki. Főleg amikor pici volt. Amikor már Mackenzie játszott akkor semmi baj nem volt, de előtte, volt, hogy nagyon el lett találva, és édes baba/kisgyerek arca volt, máskor meg úgy nézett ki, mint egy mutáns gyerekfelnőtt, akin elrontották az animációt! Lényegében ez is történt… Nem hittem el, hogy ott egy gyerek, bármennyire is el akarták hitetni. És ezt nagyon sajnálom, mert ha rendesen megcsinálták volna, semmi igazán említésre méltó hibát nem tudnék felhozni. 

Tényleg nagyon tetszett. És nem hittem, hogy fog. Mármint, hogy nagyon fog. Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a jegyeket! (Amiket sajnos le kellett adni) Ez tényleg egy élmény volt, még most is a filmen jár az eszem. És valószínűleg a felét kihagytam annak, amit le akartam írni, és lehet, értelme sincs ennek az egész szövegnek. Majd holnap az éjféli után még átolvasom és kiegészítem :D

Ó! És gratulálok azoknak, akiket végül megtalált a két kedves hölgy a jegyekkel! Ők jó helyen voltak jó időben, remélem nekik is tetszett a film!
Petra

6 megjegyzés:

  1. höh nekem ez volt a kedvenc részem könyvben is, a többi nem tetszett, szóval a filmet is várom :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem talán a harmadik, de ez is csak azért él bennem ilyen borzalmas képpel, mert szerintem egy könyvben kell némi izgalom, meg érzelem amit kihoz az emberből. De ebben max némi feszültség van,nem hal meg senki, nem történik semmi rossz. És emiatt még inkább erőteljes a rózsaszín köd a végén.
      Valószínűleg erre a filmkészítők is rájöttek, és ezért csavartak egyet a dolgon.
      Remélem tetszeni fog :)Írsz majd róla?

      Törlés
    2. nekem igazából itt az tetszett, ahogy a sok különféle erővel rendelkező vámpír összegyűlt, edzettek, aztán jött a nagy harc éééééééés... igazából nem sokáig tartott, pedig arra vártam :D Lehet, hogy most már kevésbé tetszene, valószínűleg ezért nem olvastam újra sosem egy részt se :D

      Amint megnéztem írok róla, igen :))

      Törlés
    3. Pont az volt vele a bajom, hogy nem volt harc :D
      De a sok vámpíros megoldás nekem is tetszett, feldobta a könyvet. Én sem merem újra elővenni őket :D

      Már várom, hogy olvashassam mások mit szólnak majd hozzá :D

      Törlés
  2. Szerintem akkor mi nem egy filmet néztünk. Nagyon nagyon vontatott volt, a poénok kínosak voltak és egy kicsit erőltetettek is, a párbeszédekről nem is beszélve. Tele volt felesleges résszel, amire viszont a hangsúlyt kellett volna fektetni azt lerövidítették. Ahogy írtad a gyerek-animáción kivül még sok helyen látszott a zöld háttér hatás.
    Amúgy meg egy filmben nem lehet bemutatni minden szereplőt teljes részleteséggel ( mondjuk ebben a filmben ilyen már nem is volt ).
    Egyépként meg ha nincs benne egy csavar akkor még ennyi története sincs. ( itt annak érdekesebb aki nem olvasta a könyvet, mert aki viszont igen annak fel fog tűnni )Tele van bakikkal és vágási hibákkal.
    Pozítivuma, hogy a hanghatások nagyon szépek benne ellentétben néhol a kameramozgással ( ez lehet csak a mozi hibája, de nem hiszem ).
    Tudom kritizálni mindig könnyebb, de ez a film nem is azért született, hogy művészileg maradandót alkossan. Az elvakult fanatikusoknak megteszi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit az utolsó bekezdésben írtál azzal teljesen egyet értek. Pont ezért nem értem miért az szúrt szemet, hogy tele van bakikkal, vágási hibákkal, meg hogy észrevehető a háttéren, hogy mű. Ez eddig is benne volt ezekben a filmekben. Nem az a lényegük, hogy aprólékosak és hibátlanok legyenek, hanem, hogy Robert eleget legyen a vásznon, és hogy visszaadja a könyvet, mert ezt akarják látni.
      És, hogy ez nem teljesen így történik, ez teszi élvezetessé azoknak aki nem olvasták. Különben olyan unalmas lett volna mint az első rész. Mivel pedig ez a rész belekerült, meg kellett vágni részeket. Szerintem megérte.
      Tudom én, hogy nem lehet mindenkit bemutatni, de az írek eléggé fontosak a könyvben. És én inkább őket vártam volna, a bemutatottak közül pedig lehetett volna kit elhanyagolni, szerintem.
      Valamint - és bocsi, hogy vissza fel haladok - de az alapanyagához kellett igazodnia a filmnek. Ezek a poénok és párbeszédek zajlanak le a filmben, a rajongó várja őket, mert így egyből tudja a könyvhöz kötni, tehát bele kell őket rakni, akármilyen kínosak és vontatottak is. Lényegében, ez a könyv hibája és ezáltal Meyeré, nem pedig a filmé.

      Törlés