2012. január 22., vasárnap

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

Eredeti cím: Captain America: The First Avenger
Adatok: magyar premier- 2011. augusztus 4; játékidő- 124perc
Besorolás: akció, kaland
Értékelés: IMDb- 6.9 (több mint 102 ezer vélemény)
Rendező: Joe Johnston (Jurassic Park III; Jumanji)
Főszerepek: Chris Evans (Fantasztikus négyes); Hugo Weaving (A Gyűrűk Ura); Hayley Atwell (A katedrális)

A múlt hétvégén szuperhősös filmeket néztem az öcsémmel, elsőként az Amerika kapitányt.  A film a második világháború idején játszódik, Amerika Kapitány ugyanis az amerikaiak számára megjelenésétől (második világháború) egy olyan ikon, aki az aktuális problémák ellen harcol (náci Németország, Hitler).
Volt- lett

Röviden: Van egy alacsony, sovány, beteg fiatalemberünk, Steve Rogers, aki nagyon szereti a hazáját és katonának akar állni, de persze nem veszik be a seregbe. Majd rátalál egy különleges osztagot összeállító tudós, Dr. Abraham Erskine. Steve-en próbálják ki a doki csodaszérumát, melynek következtében nagy és erős lesz, valamint felerősödnek egyéb tulajdonságai is. Fő gonoszunkon, Johann Schmidten (Red Skull; a Hidra vezetője) korábban már tesztelték az anyagot, felerősödtek rossz tulajdonságai, és most világuralomra tör. Amerika Kapitány először csak ’kirakatbábu’, majd amikor megtudja, hogy barátja osztaga fogságba esett felveszi a harcot.

Mivel szuperhős-filmről beszélünk, kell valami ’szuper fegyver’ is a filmbe. Kapitánynak szuperpajzsa van, ami támadásra és védekezésre egyaránt tökéletes, és ami, a történet szerintem, a Föld legritkább anyagából, vibrániumból (jó név) készült. Ebből pontosan annyi van amennyi elég volt a pajzs elkészítéséhez. Az ellenséges, német szervezet, a Hidra, vezetője a fő gonosz, aki a film elején rátalál egy ősi energiaforrásra. Ezt felhasználva többek között szuperfegyvereket készítenek, amik lövedéke elporlasztja az embereket. Idáig rendben is lenne, szuperhős film szuper képességek és tárgyak.

De. Nem tudtam megbékélni a korhűtlen technikai fejlettséggel. Volt itt szuper-tengeralattjáró, az X-menektől lopott repülőgép, sugárhajtású autó és vonat valamint olyan motor, amin több fegyver volt, mint egy tankon.
Egyéb hihetetlen történések még tovább rontották az összképet. Amerika kapitány leúszott egy tengeralattjárót! Oké, hogy ő szuperhős, de azért egy tengeralattjárót! Esetleg Aquaman le tudja úszni, de ő félig hal. Aztán, egy sziklaperemről kötélen csúsznak le a száguldó vonatra, de ez már szinte hihető miután nem sokkal később, ugyanígy kötélen csúszva érkezik meg a fél csapat egy ablakot betörve a semmiből! Merthogy az ablakon kinézne, csak egy nagyon távoli hegy látszik, de olyan hosszú kötelet biztos nem találtak. Lehet kölcsönkérték Pókember fonalát… Ezek után már tényleg fel sem tűnik az embernek, ha egy autó utolér egy repülőt, vagy ha egy motorból mindenhonnan fegyverek kerülnek elő.

Volt azért pozitívum is, szép összekötéseket lehet felfedezni a közelmúlt szuperhős filmjével, a Vasember 2-vel, főleg azért, hogy előkészítsék a következő, Bosszúállók című filmet. Már a Vasember 2-ben láthattuk Howard Starkot (Vasember apját), itt ő a technikáért felelő tudós. Valamint a film elején a Holnap Világkiállításán mászkál Steve, ami az elődje a Vasember 2-ben bemutatott Stark Exponak. Utolsó jelenetben megjelenik a S.H.I.E.L.D. egyik embere, Nick Fury. Ő segít Tonynak is.
A filmben mellékszereplőként felbukkan egy-két jól ismert arc is, Tommy Lee Jones és Samuel L. Jackson.

 Összességében, a történet nem rossz, van benne néhány kiemelkedő jelenet, és néhány jó poén, de keresés nélkül is szembeötlők a hibák.

  Történet: Eredeti, nem rossz
Kedvenc szereplő: Howard Stark
Akit nem szerettem: Bucky
Legjobb rész: amikor új pajzsot választottak
Legrosszabb: a feltűnő bakik
10/5
                                                                                                    Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése