2012. április 27., péntek

Ally Condie: Crossed


Eredeti kiadó: Dutton Juvenile; 2011-ben
Magyarul kiadta: Ciceró Könyvstúdió; 2012-ben
Értékelések: Goodreads- 3,51 (több mint 21 ezer értékelés); Moly- (nagyon kevés vélemény)
Oldalszám: 336

Három hónappal az első kötet befejezése után, Cassia még mindig egy munkatáborban dolgozik, ahonnan átkerül egy, a Külső Tartományokban lévő faluba. Egyetlen célja, hogy megtalálja Kyt, és ezért bármire képes, bármit kockáztat érte. Eközben Ky gondolatai is Cassia körül forognak.

Volt, amiben jobban és volt, amiben kevésbé tetszett, mint az első rész. Teljesen más hangulata volt ennek a könyvnek, alapvetően két okból:

Az egyik, hogy már nem a Társadalomban, hanem a Külső Tartományokban folyik a cselekmény és ez, valamint az, hogy a Társadalom elől menekülnek, egészen más légkört teremt. Lényegében arról szól, hogy megtalálják egymást, majd együtt induljanak útnak, így ez a folyamatos menetelés kicsit olyan érzetet kelt, mintha ez a rész csak azért lenne, hogy összekösse az első részt az utolsóval, mintha rajta lenne a középső könyv átkát. Ennek ellenére tetszett, tartogatott izgalmakat, romantikus és könnyes jelenteket, valamint gyönyörű leírásokat.

A tizenkilencedik festmény
A másik, hogy már nem csak Cassia szemszögéből olvassuk a fejezetek, hanem Ky gondolataiba is bepillantást nyerünk. Amikor ezt megláttam, kicsit megijedtem, de hamar rájöttem, hogy Ky fejezetei sokkal jobban tetszenek, mint Cassiáéi. Ky annyira rejtélyes figura, de ennek a megoldásnak köszönhetően nagyon sok dolgot megtudtam róla, a múltjáról, a gondolatairól, az érzéseiről és a kreatív énjéről, ami lépten nyomon előbukkan belőle. A vége fele pedig már azon kezdtem gondolkodni, milyen jó lenne, ha a harmadik könyvben Xander is kapna néhány fejezetet. Egyre jobban érdekel az ő története.

A két vers még mindig szorosan kötődik a két főszereplőhöz, és igazából a könyv alaphangulatát is megadják. Néha úgy tűnt, Kyban csak a versek tartják az erőt.
Az új szereplők elég változatosra sikerültek, a még gyerek Eli, a bátor Vick, a titokzatos Indie és a hátrahagyott farmer, Vadász mind mind érdekes és szerethető karakterek.

Természetesen jó sok kérdés megválaszolatlanul maradt, de ami a legérdekesebb lesz, hogy az egymásnak ellentmondó célok ellenére együtt maradna-e vagy sem.

A harmadik rész Karácsonyra várható, ami ha belegondolunk nincs is olyan messze!

Idézetek: Megidézve
Történet: Egy utazás
Karakterek: Szépen kibontakoznak ebben a részben
Kedvenc szereplő: Ky
Akit nem szerettem: -
Legjobb rész: Az a fejezet, amikor Cassia reggel meglátja a festményt
Legrosszabb: Hogy fogadta csak úgy vissza Cassiát a Társadalom?
Borító: A Társadalom burkából kitört lány, aki ennek ellenére a Társadalom fogja. Tökéletes!
10/9
Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése