2012. június 23., szombat

Lissa Price: A testbérlők


Eredeti kiadó: Delacorte Press Books for Young Readers; 2012-ben
Magyarul kiadta: Agave Kiadó; 2012-ben
Értékelések: Goodreads- 3,94 (majdnem 2500 értékelés); Moly- 86% (kevés vélemény)
Oldalszám: 328

Végre vége a tanulásnak és van időm véleményt írni ehhez a könyvhöz, és egyben szeretnék zenét is ajánlani, Red Hot Chili Peppers Dani California-ját a bejegyzés végén találod.

A regény főhőse Callie öccsével, Tylerrel, a jövő Los Angelesében él. A történet kezdete előtt egy évvel háború dúlt, Amerikára spórabombát dobtak le, aminek következtében az összes tinédzser és idős kor közötti ember, fertőzésben meghalt. Az árván maradt gyerekeknek ha vannak nagyszüleik hozzájuk, ha nincs az állam markába karültek. És vannak, akik menekülnek az állami otthonok elől, ők az utcán keresnek menedéket. Közéjük tartozik Callie, Tyler és a barátjuk Michael is. A regény elején Callie úgy dönt, jobb körülményeket kell teremtenie maguknak, főleg öccse betegsége miatt, így talán az egyetlen megoldáshoz folyamodik, bérbe adja a testét. Az Elsőrendű Állomások egy olyan hely, ahol a gazdag szépkorúak bérbe vehetik fiatal tinédzserek testét, és egy ideig bizonyos határok között ugyan, de azt tesznek velük, amit akarnak.

Az írónő
A könyv alapötlete, a testbérlés, az első pillanattól elnyerte a tetszésem és megmozgatta a fantáziám, bár egyértelmű volt, hogy a kifutása kicsit emlékeztetni fog A burok című könyvre (ami egyébként az egyik nagy kedvencem). De ez a hasonlóság mindössze rövid ideig él.

Callie mozgatórugója az öccse, az iránta érzett szeretet és kötelességtudat, ez minden pillanatban ott van a gondolataiban, meghatározva tetteit. Ez a vonal volt legjobban kidolgozva a könyvben, ez tetszett a legjobban.

A szerelmi háromszög (ami ugye kötelező elem) is érdekesen lett megoldva. Mert nem a szokásos két világ, egyik fiú itt másik ott, mint például Az éhezők viadalában, vagy a Matchedben. Itt három világ találkozik, Michael a menekülő, árván maradt tinédzser, Blake a gazdag nagyszülőkkel élő fiatal, és Callie aki a két világ között a testét bérletbe adók egyre táguló csoportjába tartozik. Igazából ezekre a szerelmi szálakra nincs túl nagy hangsúly fektetve, Callie féltékenykedik egy adagot Michael miatt és egyből nagyon szerelmes lesz Blake-be, meg is csókolja egyszer kétszer, de ennyi. És mivel nem ez a fő mozgatórugója a történetnek ennyi pont elég is.

borító a következő részhez
Ami nagyon tetszett, az az volt, ahogy az idősek fiatal testben viselkedtek. Egyszerre próbáltak fiatalnak tűnni és hordozták az idősekre jellemző tulajdonságokat. Ahogy megállapították, hogy melyik fiatal test bérelt és melyik nem, sok jól kidolgozott részlet.

A történet olvasmányos; Callie egyértelműen tinédzser, érett, de attól még az; a helyszínválasztás tökéletes görbe tükör ha belegondolunk; függővég: pipa, ráadásul dupla csavarral, amiből csak az egyikre számítottam, lényegében tudtam, hogy úgy lesz vége, de a másik nagy meglepetés volt. És valójában ezek nélkül, simán le lehetett volna zárni a történetet.

És, hogy miért vontam le mégis 2 pontot? Nos, az egyiket a logikai bakik miatt. Már megint! De annyira szemen szúrt néhány hogy el sem hittem. A másikat pedig egyszerűen azért, mert nem  szippantott be annyira mint szerettem volna.

Idézetek: Megidézve
Történet: Olvasmányos.
Karakterek: Callie egyértelműen a legfontosabb, mélyen ábrázolt szereplő.
Kedvenc szereplő: Sara, Redmond
Akit nem szerettem: nem nagyon volt
Legjobb rész: technikai fejlettség bemutatása
Legrosszabb: A szökés
Borító: Imádom
10/8
Petra

2 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a számot,és a könyvhöz is kedvet csináltál:)))
    köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is imádom! :) És megy a könyvhöz! :D
      Remélem tetszeni fog a könyv, egyszer mindenképp olvasós, jó nyári kikapcsolódás szerintem. Ha gondolod majd kölcsönadom. :)

      Törlés