2012. augusztus 19., vasárnap

Gayle Forman: Hová tűntél?

Eredeti kiadó: Dutton Juvenile; 2011-ben
Magyarul kiadta: Ciceró Könyvstúdió; 2012-ben
Értékelések: Goodreads- 4,20 (több mint 19 ezer értékelés) ; Moly- nagyon kevés vélemény
         Oldalszám: 269
Zene: Nirvana: Come as you are (mert az Ha maradnék után, ehhez a könyvhöz is egy Nirvana szám dukál)

Aki nem olvasta a Ha maradnék című regényt, annak erősen spoileres bejegyzés következik!

A Ha maradnék című regény folytatása, három évvel később játszódik. Ezúttal Adam szemszögéből, aki ekkorra már világhírű rocksztár, épp a második albuma előtti világméretű turné áll előtte, elérte amit akart, élete mégsem olyan amilyennek akarta.

Gayle Forman
Kicsit kételkedtem benne, hogy az írónő meg tudja ismételni amit a Ha maradnékkal elért. Hogy egyszerűen odaszögezett a székhez, és nem tudtam letenni amíg a végére nem értem, hogy egészen a legvégéig nem tudtam, hogy mennyi a remény a happy endre. És hogy egy hihetetlenül emberi ifjúsági könyvet ír, amiben ennyire szerethető mindenki, és ennyire érezhetőek a lelki folyamatok. Még sosem kellett közel sem annyira súlyos döntést hoznom mint Miána az első részben, de olvasás közben valahogy rám telepedett a súlya.

És ugyanezt megismételte ebben a részben is. Ismét egy nap alatt olvastam végig a regényt, és egyből a kedvencek közé emelkedett. A történet ismét egyetlen nap alatt játszódik, egy sorsfordító nap alatt. Adam problémái rettenetesen kézzelfoghatóan elevenedtek meg előttem, és ahogy pörögnek az órák szépen érzékelhetők az aprócska változások.

Mégis ez a könyv egészen más, mint az első része. Adam egy megtört, depressziós, paranoiás srác, aki próbál a felszínen maradni a rá telepedő siker és ennek kivetülései által keltette óceánban, miközben még a múlttal is meg kell birkóznia. Az előző könyvben sokkal nehezebb volt a téma, amit oldottak a vicces és boldog emlékek, itt viszont inkább a sötét jelzővel illetném az alaphangulatot, ami sokkal nyomasztóbb és nehezebb, főleg mert csak ritkán kerül elő egy-egy felhőtlen emlék. Valahogy talán átérezhetőbb, vagy inkább hétköznapibb Adam problémája, ezáltal könnyebb észrevenni az aprócska változásokat, például, hogy már nem néz mindig a háta mögé és kicsit nyugodtabbá válik. 
Ilyen Adam imádott gitárja

Ahogy próbálja kihasználni utolsó szabad napját New Yorkban, szembe jön vele Mia egy plakáton, majd beül a fellépésére. És amikor újra találkoznak, minden egy kicsit ugyanolyan mégis minden teljesen más. Adam azt mondja a könyv folyamán egyszer, hogyha csak néhány évvel később találkoztak volna, akkor örökké tarthatott volna szerelmük. Ez a mondat különösen megragadt bennem, főleg mert az előző könyv végén található interjúban az írónő említi ezt, hogy Adam és Mia alig tizenhét évesen olyan igazi és őszinte szerelmet éltek át, amit még a felnőttek is nehezen kezelnek. Erre még rányomta a súlyát a múltjuk tragédiája, de hogy újra egymásra találnak-e az is csak rajtuk múlik, és megint aggódtam értük, itt már főként Adamért.  
Ez a két könyv egyszerűen varázslatos. Remekül ábrázolt lelki folyamatok, ritkán mélységesen emberi kivitelezésben. Két, mégis egy története a szeretetről, a döntésekről és a zenéről. Előveszem majd őket jövőre, vagy két év múlva, biztos vagyok benne, hogy akkor is ad majd valami újat.

Idézetek: Megidézve
Történet: Lebilincselő.
Karakterek: Adam helyzete, gondolatai és érzései tökéletesen ábrázoltak.
Kedvenc szereplő: Adam
Akit nem szerettem: -
Legjobb rész: Kempingezés
Legrosszabb: -
Borító: Imádom, tökéletes.
 10/10 

Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése