2012. augusztus 15., szerda

Scott Westerfeld: Csúfok

Eredeti kiadó: Simon & Schuster; 2005-ben
Magyarul kiadta: Könyvmolyképző Kiadó; 2007-ben
Értékelések: Goodreads- 3,88 (több mint 127 ezer értékelés); Moly- 84% (111 vélemény)
         Oldalszám: 364 + Tartalomjegyzék
Zene: Three Days Grace: Never too late - mert annyira gyönyörű! (a bejegyzés alján találod)

A könyv egy olyan antiutópisztikus világban játszódik ahol a 16 évét betöltött fiatalok egy megszépítő műtéten esnek át, így az addigi csúf létüket maguk mögött hagyják és újszépek lesznek. Tally Youngblood nem sokkal áll a műtéte előtt, amit már nagyon vár mert ismerősei már mind átestek rajta, köztük legjobb barátja Peris is. A Peris-szel együtt kitalált módon jut át Újszéphelyre, hogy találkozhasson barátjával és ekkor ismerkedik meg Shay-jel, aki egész máshogy gondolkodik mint ő.

Nagyon tetszett ez a regény. Az alapötlet igazán jó volt, a mondanivalója meg aztán végképp. Rámutat az emberek abszolút felszínes és felületes viselkedésére, arra hogy manapság igencsak sokszor a külsőségek a legszámottevőbbek. A csúfok, mint messiást várják a tizenhatodik szülinapjukat, hogy végre tökéletes legyen a külsejük és mehessenek bulizni.
„De ha szép vagy, az emberek jobban odafigyelnek rád.” 84. oldal
És még egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet, ami már egyértelműen észrevehető Tally első látogatásakor is Újszéphelyen. Hogy hogyan is gondolkodnak, itt, a 21. században a legtöbben. Mennek a vezetők után mint egy jól szervezett marhacsorda, nincs egy önálló gondolatuk vagy véleményük.
„A történelem is bizonyítja, hogy a társadalom nagy része mindig is birkákból állt.” 233. oldal
De szó volt még itt a génmanipulációról, elszabadult, pusztító vírusokról, és az olaj felelőtlen használatáról, ezáltal pedig a természet kizsákmányolásáról.

Scott Westerfeld
Ami még nagyon tetszett, egyértelműen érezhető a könyvön, hogy férfi az írója ez pedig nagyon sokat dob rajta. Ennek hatására Tally nem nyávog és szenved, sokkal inkább gondolkodik és érik. A stílusa is egészen más a megszokott nők által írt disztópiás könyvekénél, Tally nemcsak megtapasztal és megismer dolgokat, hanem ezeket visszaforgatja és később tapasztalatokat von le belőle, az új élményeihez hasonlítja őket. Tally karaktere már alapjaiban is nagyon más volt mint a megszokottak, talpraesett, valami hihetetlen őszinteség és bátorság vonja körbe, de nem pimaszul vagy felvágósan, hanem teljesen természetesen teszi mindezt. A személyiségfejlődése is nagyon szépen, lépésről lépésre van felépítve. És itt egy kis SPOILERT tartalmat a folytatás! A legelején minden vágya, hogy szép lehessen, és mindent megtesz érte, később még mindig szép akar lenni, de már megfogalmazódik benne Füstös iránt egyfajta kíváncsiság. Aztán egyre jobban beleszeret a helybe és vágyik rá, hogy maradhasson, majd félteni kezdi és félni kezd, hogy mennie kell, legvégül teljesen beleszeret és esze ágában sincs visszamenni a megszokott környezetbe. SPOILER VÉGE!

Ez a borítóváltozat tetszik a legjobban.
Ezenkívül, imádtam az első csókot, hogy nem volt túlromantikázva, hogy tükrözte, itt voltaképp gyerekekről van szó. Tetszett, hogy az egész, nagyon szépen van megfogalmazva, és tetszettek a jövőt idéző technikai fejlettségére vonatkozó elejtett utalások. Nagyon jó a légdeszkák ötlete, bár kicsit talán túl voltak értékelve. És imádtam, hogy úgy játszottak a saját arcukkal mintha Sims-eznének. Egy kicsit nagyobb szemek, kisebb orr etc. Érdekes ötlet!

És így a végére egy kis ’mi nem tetszett’ rész. Szerintem a megvalósításon még lehetett volna itt-ott csiszolni, főleg mert egyetlen egy meglepő fordulattal sem futottam össze egész végig, de azt kell mondanom ez közel sem zavartak annyira, mint gondoltam volna. Elnyomta őket, hogy éppen imádtam a könyvet. Ami igazán nem stimmelt az David. Alapvetően szimpatikus karakter, de ellentmondott önmagának! Füstösben él évek óta, óvatos és gyanakvó, mégis elég neki 2 nap, és máris elmondja a legféltettebb titkait Tallynek és bemutatja őt a szüleinek! Ennek ellenére ez a bemutatás a regény egyik legjobb jelenete volt.
Valamint. Rendben Füstösnek hívják a rejtett várost, sok a tűz, annál főznek és melegednek, meg is van magyarázva. De… a lakói a füstösök.!? Mert megfüstölődtek a tűznél? Vagy miért? Ez egyszerűen szörnyű!

Idézetek: Megidézve
Történet: Jó alapötlet kellemes ütemben adagolva.
Karakterek: Tally rengeteget változik, és ez remekül van körítve.
Kedvenc szereplő: Shay
Akit nem szerettem: Peris
Legjobb rész: Amikor David bemutatja a szüleit
Legrosszabb: Felgyújtják a könyvtárat
Borító: Nem az igazi. De találtam elvetemültebbeket is.
10/9

Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése