2012. július 3., kedd

Barangolás - Beverly Hills

 


 Könyv: Lissa Price: A testbérlők
Helyszín: Amerikai Egyesült Államok; Kalifornia; Los Angeles





 

Beverly Hills Los Angeles északi részén található város, lakossága körülbelül 34 980 főt számlál. Északról Bel-Air városa és a Santa Monica-hegység határolja. Itt találhatóak Los Angeles megye és talán az USA legnagyobb házai.  
A történet nagy része itt játszódik.

 
Bel Air egy tehetős, kertvárosi lakóközösség, Beverly Hillstől északra, a Sziklás-hegységben. 
A testeket kibérlő szépkorúak egy jó része lakik itt, Callie bérlője Helena is.



 A következő két helyszínen is jár Callie:
 

A Wilshire Boulevard egyike a kelet-nyugati összekötő utaknak Beverly Hillsben. 25,48 km hosszú, Los Angeles belvárosától, egészen az óceánpartig húzódik. 



 
  

Tőle északkeletre található a Mulholland drive, melynek kilátóhelyeiről ráláthatunk a Hollywood feliratra és Los Angeles látképét is élvezhetjük. 


 
Dorothy Chandler Pavilon egyike a Los Angeles Zeneközpontjainak, több mint háromezer férőhelyes, többször tartották már itt az Oscar-gálát. 
Itt tartják a díjátadást is és az azt megelőző partit, ahova Callie Blake-kel érkezik.


Pershing tér Los Angeles belvárosában található, egy hatalmas mélygarázs fölött helyezkedik el. már a 17. századtól a város része, mai kinézetét az 1992-ben kezdődött felújítás alkalmával nyerte el,1994-ben adták át.  
A mellette található Millenium Biltmore Hotelben játszódik egy jelenet, ahol fontos szerepet kap a téren történő esemény.
 













Rengeteg érdekességet találtam Los Angelesről, Az angyalok városáról, a leglényegesebb pontokat emeltem ki:
   
-Először El Pueblo de la Reina de los Ángele, magyarul: „A mi úrnőnknek, az Angyalok királynőjének faluja a Porciúncula folyón” néven alapítottak a területen települést, s évtizedekig jelentéktelen kis misszió és ranch-szerű település maradt. Az aranyláz idején népesült be, Los Angeles városát hivatalosan 1850. április 4-én alapították, lakossága ekkor mindössze 1610 fő volt. 
Ma, népesség szerint az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb városa (lakosainak száma 3 792 621, a teljes agglomeráció lakossága 17 545 623.), fontos gazdasági és kulturális központ. A város földrajzi értelemben is nagy, hiszen több mint 1200 km²-t foglal el, ezzel nagyobb New Yorknál és Chicagónál is.
  
-L.A. egy igazi világváros, az egyik legnagyobb és legsokszínűbb közösség a Földön. Szülőhelyétől távol egy városon belül itt él a világon a legtöbb örmény, kambodzsai, iráni, guatemalai, izraeli, japán, koreai, salvadori, thai, mexikói és nem utolsósorban magyar. Hozzávetőlegesen 140 nemzet lakosai élnek itt, akik legalább 224 különböző nyelvet beszélnek.

  -Los Angelest tartják a világ szórakoztatóipari fővárosának, a belvárostól északnyugatra eső Hollywood városrész neve egyet jelent a filmgyártással. A szórakoztatóipar legfontosabb ága a filmgyártás, de fontos zenei, építészeti és képzőművészeti centrum is.  A környék az ország legnagyobb kézműipari központja..
   -Az egybefüggő Los Angeles – Long Beach-i kikötő a világon a legforgalmasabb és területét tekintve a harmadik legnagyobb. Ezenkívül, otthont ad számos sport- és jachtkikötő valamint a közel százezernyi kishajónak.

  -A strandröplabdát és a windszörföt is a Los Angeles környéki partokon találták fel, habár utóbbinak a gyökerei Hawaii-ra vezethetők vissza. A város Venice nevű negyede a gördeszka szülőhazája és itt vált először népszerűvé a görkorcsolya. A partokon népszerű a szörfözés is.

  -Los Angeles kétszer adott otthont nyári Olimpiai Játékoknak, 1932-ben és 1984-ben. Utóbbi „csonka olimpia” volt, a politikai feszültségek miatt a Szovjetunió kezdeményezésére a legtöbb kelet-európai ország, így Magyarország sem vett részt rajta.

  -A várost 5 fő és több kisebb közforgalmú repülőtér szolgálja ki, ez rekordnak számít az amerikai nagyvárosok között. Fő reptere a Los Angelesi nemzetközi repülőtér (LAX), a világ 5., az ország 3. legforgalmasabb repülőtere.

  

-Jelentős cégek székhelyei találhatók a városban, többek között a 20th Century Fox, Guess, Paramount Pictures, Sunkist, Fox Sports, The Walt Disney Company, Warner Brothers.

  


-Gyakran van kitéve földrengéseknek, elsősorban a Szent András-törésvonal miatt.

  -A városban a legmelegebbet 1985-ben mérték 46,7 °C-ot, a leghidegebb 1989-ben −7,8 °C. Számottevő hóesés amolyan "egyszer-az-életben" jelenség, eddig mindössze háromszor fordult elő a város történetében.

Forrás: Google; Wikipedia
 Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése